Welk laminaat is van goede kwaliteit?

Welk laminaat is van goede kwaliteit?

Een vloer kiezen kan best moeilijk zijn. Er zijn heel veel kleuren en motieven. Stel, je hebt een mooi design gevonden, maar je wilt nu nog weten of de kwaliteit goed is. Hoe kom je daarachter?

MDF vs HDF

Allereerst is het materiaal van belang waar het laminaat uit gemaakt wordt. Laminaat wordt gemaakt uit MDF (Medium-Density Fibreboard) of uit HDF (High-Density Fibreboard). Eigenlijk is uit de naam al op te maken dat HDF sterker is dan MDF. HDF heeft een hogere dichtheid dan MDF. Beter gezegd, er zitten meer houtvezels per m3 in HDF dan in MDF. Bij LaminaatOutlet verkopen we daarom ook alleen laminaat van HDF.

Slijtagewaarde

Bovenop het HDF zit het fotodesign van de plank. Daar bovenop zit de toplaag van de laminaatplank. Deze zorgt ervoor dat de plank bestand is tegen krassen, vlekken, slijtage, schokken, schroeiplekken en huishoudchemicaliën. Deze toplaag bestaat uit melamine. Melamine is een flinterdunne in melaminehars gedrenkt bedrukt papier. De kwaliteit en de dikte van deze toplaag bepalen de slijtagewaarde van deze toplaag.

Kliksysteem

Het kliksysteem bepaalt hoe vast de verscheidene planken aan elkaar zitten. Als planken in verhouding niet zo vast aan elkaar zitten bestaat niet zozeer het gevaar dat ze los kunnen raken. De planken zitten namelijk aan alle kanten omringd door andere planken. Het gevaar bestaat dat er vocht tussen de naden kan komen. Alle vloeren van de bekende merken doen vandaag de dag hard hun best om stevige kliksystemen te maken die de planken stevig aan elkaar houden en ook nog eens gemakkelijk te leggen zijn.

Gebruikersklasse

Elke vloer, of dit een laminaat-, PVC -, kurk-, of houten vloer is, is gekwalificeerd in een gebruikersklasse. Deze klasse wordt bepaald door een internationaal erkend kwaliteitssyteem (vastgelegd in de Euronorm EN 685). De gebruikersklasse komt tot stand door verschillende scores te meten uit testen die worden gedaan met de plank. Waarop getest wordt zijn o.a. de slijtagewaarde, de gladheidsweerstand, de dikte-zwelling na 24 uur onder water gedompeld te zijn en de vlekbestendigheid. Uiteindelijk krijgt de vloer een waarde zichtbaar in getal 21, 22, 23 / 31, 32 of 33. Vaak wordt daarbij ook een woning of kantoor en een aantal poppetjes afgebeeld. Het aantal poppetjes geeft aan hoe intensief de vloer gebruikt kan worden. Eén poppetje staat voor licht gebruik en 3 poppetjes voor intensief gebruik. De getallen staan ook voor hoe intensief een vloer gebruikt kan worden. De tabel hieronder geeft overzichtelijk weer wat de klasses inhouden.

Zeer licht gebruik (21): Dit laminaat is alleen aantrekkelijk als het voor een zeer korte periode gebruikt hoeft te worden.


Normaal gebruik (22): Betreft vloeren die in de woonkamer gelegd kunnen worden, maar niet gepast zijn voor intensief gebruik.


Intensief huiselijk gebruik / Licht commercieel gebruik (23, 31): Deze vloeren zijn prima voor gebruik in huis. Voor commerciel gebruik, zoals een winkel valt de vloer onder licht gebruik. Vaak zijn dit vloeren van 7mm dikte.


Intensief huiselijk gebruik / Normaal commercieel gebruik (23, 31): Uitstekende vloeren voor zowel huiselijk gebruik als commercieel gebruik. Vaak zijn dit vloeren van 8mm dikte. Tevens de meest gangbare maat in onze showroom.


Intensief huiselijk gebruik / zwaar commercieel gebruik (23, 33): Deze vloeren zullen dagelijks veel verkeer kunnen weerstaan. Ideaal voor winkels of kantoren.

Vanwege kwaliteitsredenen wordt laminaat in de gebruikersklasse 21 en 22 bij ons niet verkocht.

Zelf de kwaliteit bepalen

Nu je weet hoe de kwaliteit van laminaat wordt bepaald kan je zelf gaan rondspeuren naar het juiste laminaat. Belangrijk is om naar de eigen wensen te luisteren. Wil je bijvoorbeeld laminaat voor enkele jaren omdat je weet dat je op korte termijn vehuist of wil je er lang van kunnen genieten? Of heb je enigszins een idee in welke ruimtes meer verkeer is dan in andere ruimtes? Op deze manier kan je zelf besluiten om voor een vloer te kiezen die een bepaalde gebruikersklasse heeft. De klasses zijn altijd zichtbaar op de pakken van het laminaat en staan ook op deze website vermeld bij de specificaties.